ITU-forsker undersøger valg i Grønland
Den 11. marts 2025 er der valg til Inatsisartut (Grønlands parlament). I flere år har forskere fra ITU ledet af professor Carsten Schürmann og Center for Information Security and Trust undersøgt valg og muligheden for internetvalg i netop Grønland og valget i dag er ingen undtagelse.
Carsten SchürmannForskningSamarbejderdemokrati
Skrevet 11. marts 2025 13:15 af Mette Strange Mortensen
Valget til Inatsisartut – Grønlands parlament – har fyldt meget i både danske og internationale medier siden formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, gjorde det klart, at den grønlandske befolkning skulle til stemmeurnerne den 11. marts 2025. Der er 31 pladser i Inatsusartut.
Siden 2023 har forskere fra blandt andet ITU undersøgt vælgertilliden i Grønland, og hvordan man vil kunne indføre internetafstemninger den dag, det måtte blive aktuelt. Projektet hedder ”Trust through software independence and program verification” og hører under Digital Research Centre Denmark (DIREC). Du kan læse mere om projektet på DIREC's hjemmeside.
Stor afstand giver nye muligheder
I Grønland er der langt mellem byerne, og der er ingen veje mellem de enkelte beboede steder, og derfor er klassiske valghandlinger med papir og blyant også mere besværlige end andre steder med mere fremkommeligt terræn. I 2020 fik Grønland en lov, der muliggjorde internetvalg. Det vil sige, at man kan stemme over internettet forud for valgdagen. Det kan være en fordel for grønlandske borgere, der bor afsides. Valget den 11. marts 2025 vil dog foregå med pen og papir både på valgdagen og ved brevstemmer.
”Vi ville gerne være vidne til, hvordan valget blev afholdt i en geopolitisk situation, der er i udvikling, ved at interagere med forskellige interessenter om deres refleksioner i forhold til at bruge teknologi til at afholde valg,” siger Carsten Schürmann. Sammen med sin samarbejdspartner Klaus Georg Hansen skulle han have været i Grønland på valgdagen. En tur, der blev forhindret af dårligt vejr.
”Selvom loven giver mulighed for det, har man ikke afholdt dette valg som internetvalg. Med den store opmærksomhed, der har været, og med den usikkerhed et internetvalg kan give, er det nok meget godt, at det denne gang er på den gode gamle måde, vi kender og er trygge ved,” siger Klaus Georg Hansen, der har været administrativt ansvarlig for de seneste to valg til Inatsisartut.
Frygten for desinformation
Med den øgede internationale interesse for arktiske forhold og samtalen om forholdet mellem Grønland og Danmark er der en øget risiko for udbredelsen af desinformation.
”Det er en bekymring, om de internationale interesser i Grønland, kan aktivere troldefarme og sprede misinformation, som i sidste ende vil kunne påvirke valgets resultat,” siger Carsten Schürmann, ”når mange orienterer sig via de sociale medier, så er man sårbar overfor falske nyheder og desinformation”.
Theis Duelund Jensen, Presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email